ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αποτελεί μία υποεξειδίκευση της Χειρουργικής με κύριο πεδίο τη διορθωτική χειρουργική των γνάθων (ορθή - γνάθος) με σκοπό την αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών διαταραχών των δοντιών των γνάθων και του προσώπου.

Image

 

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει αυτό το είδος της Χειρουργικής;

Έχει σαν σκοπό την αντιμετώπιση αισθητικών και λειτουργικών διαταραχών του προσώπου. Ένας ασθενής μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με μία μεγάλη, μικρή ή ασύμμετρη κάτω ή άνω γνάθο, με το προφίλ του, ή να επιθυμεί να αυξήσει ή να μειώσει το μέγεθος του πηγουνιού του. Πετυχαίνει να βελτιώσει τη σχέση μεταξύ των δοντιών και των γνάθων συνθέτοντας διαφορετικά τμήματα του προσώπου όπως τα δόντια, τα χείλη, τη μύτη και το πηγούνι σε ένα αρμονικό σύνολο, ενώ μπορεί να βελτιώσει την ομιλία, την αναπνοή και τη μάσηση. Είναι αναμφίβολα μία από τις ελάχιστες χειρουργικές παρεμβάσεις όπου η αισθητική είναι άρρηκτα δεμένη με την λειτουργικότητα. Αναβαθμίζει σαφώς την ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα βελτίωσης της ψυχοσύνθεσης και της αυτοεκτίμησης.

Πόσο βοηθάει την αισθητική του χαμόγελου και την αποκατάσταση προβλημάτων σύγκλησης και λειτουργικότητας των δοντιών;

Πολύ συχνά, ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό αναζητώντας λύση σε προβλήματα όπως τα προέχοντα άνω πρόσθια δόντια, η ανοικτή σύγκλειση με αδυναμία μάσησης της τροφής ή η υπερ-σύγκληση με συνοδό τραυματισμό των ούλων. Συχνή είναι η επακόλουθη απώλεια κάποιων δοντιών και οστικού όγκου που οδηγεί αναπόφευκτα σε πρόωρα γερασμένο πρόσωπο. Κάποιες από αυτές τις αισθητικές και λειτουργικές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας με τα γνωστά σιδεράκια. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις η υποκείμενη διάγνωση είναι ο συνδυασμός μεγάλης ή μικρής γνάθου και οδοντικής δυσαρμονίας, όπου η ορθοδοντική και η χειρουργική των γνάθων πετυχαίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα ισορροπώντας το ωραίο χαμόγελο με το αρμονικό πρόσωπο. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιους ασθενείς που έβαλαν σιδεράκια στο παρελθόν προκειμένου να κρύψουν τέτοιου είδους συνδυασμένα προβλήματα χωρίς διορθωτική επέμβαση στις γνάθους, να επανέρχονται με ορθοδοντική υποτροπή (τα δόντια στραβώνουν ξανά). Παρόμοια, πριν την ορθογναθική χειρουργική στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται ορθοδοντική θεραπεία προκειμένου νε εξασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα του αποτελέσματος. Για αυτόν το λόγο εργαζόμαστε ταυτόχρονα ως ομάδα συνεργατών με τους ειδικούς ορθοδοντικούς για την αντιμετώπιση τέτοιων σύνθετων περιπτώσεων.

Ασυμμετρίες προσώπου σε εγκάρσιο η κατακόρυφο επίπεδο

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σπανίως αντιμετωπίζεται σωστά ή δεν αντιμετωπίζεται καθόλου με το σκεπτικό ότι είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο συνδυασμός των διορθωτικών επεμβάσεων του σκελετού του προσώπου και της χρήσης εμφυτευμάτων, ενέσιμων ενθεμάτων (λίπος, υαλουρονικό οξύ) ή και botox μπορεί να “κρύψει” ικανοποιητικά την ασυμμετρία.

Κοντό – μακρύ – πλατύ – στενό πρόσωπο

Κατά παρόμοιο τρόπο, ο συνδυασμός οστεοτομίας του προσώπου και των γνάθων με πλαστική αποκατάσταση των μαλακών ιστών του προσώπου μπορεί να αλλάξει τις αναλογίες του προσώπου δημιουργώντας την αίσθηση ενός αρμονικότερου αποτελέσματος. Έχει θέση η ορθογναθική χειρουργική στην αντιμετώπιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας; Σε αρκετές περιπτώσεις οπισθογναθισμού (υποπλασίας) της άνω και περισσότερο της κάτω γνάθου, η συνδυασμένη συνήθης υποστηρικτική θεραπεία και η ορθογναθική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
 
Χρειάζομαι οπωσδήποτε χειρουργείο;

Κανείς δεν χρειάζεται απαραίτητα ορθογναθική χειρουργική. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία των δοντιών, των ούλων, των αρθρώσεων της κάτω γνάθου και της ποιότητας ζωής γενικότερα.
 
Υπάρχει ηλικιακό όριο στην αποκατάσταση;

Σίγουρα μετά την οστική ‘ενηλικίωση’ που είναι περίπου τα 18 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ανώτερο ηλικιακό όριο. Αναμφίβολα, η αναζήτηση του όμορφου χαμόγελου που συνδυάζεται με αρμονικό πρόσωπο εναπόκειται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τη ψυχοσύνθεση καθενός από εμάς. Η ταυτόχρονη βελτίωση σε αρκετές περιπτώσεις της ομιλίας, της αναπνοής και της ικανότητας μάσησης καθιστά την ορθογναθική χειρουργική ως τμήμα της πλαστικής χειρουργικής του προσώπου, αναγκαιότητα.

Πως γίνεται και πόσο πρέπει να νοσηλευτώ;

Οι επεμβάσεις στις γνάθους γίνονται με γενική αναισθησία και απαιτούν παραμονή συνήθως μιας ημέρας στο Νοσοκομείο.

Τι θα πρέπει να περιμένω μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η μετεγχειρητική πορεία είναι σχετικά ήπια και περιλαμβάνει οίδημα την πρώτη εβδομάδα, πόνο ελεγχόμενο με κοινά παυσίπονα και ήπια αιμορραγία συνήθως από τη μύτη τις πρώτες ημέρες. Το στόμα παραμένει ανοικτό και λειτουργικό από την πρώτη μέρα με υδαρή και αλεσμένη τροφή. Η λειτουργία της μάσησης βελτιώνεται σταδιακά μέχρι το εξάμηνο από την χειρουργική επέμβαση. Επικοινωνήστε μαζί μας για την επίσκεψή σας στο ιατρείο.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
logo
Ελ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη cmagopoulos@gmail.com
Ωράριο (κατόπιν ραντεβού)
Δευτέρα, Τετάρτη 9:00-13:00
Κάθε απόγευμα 17:00-21:00

Income Tax Planning

    View Service